Pinch – Elastik – Kıstırma Vana – Klepe
editor2020-12-20T14:51:30+03:00Pinch – Elastik – Kıstırma Vana – Klepe
Pinch – elastik – kıstırma vanası yığın – dökme halde bulunan toz, granül, pellet, tanecikli malzemelerin pnömatik – havalı taşıma hatlarında ve diğer boru hatlarında akışını kontrol amaci ile kullanılmaktadır.
Elastik vanalar pnömatik hatlarda malzeme akışını kesmek için kullanılabildiği gibi akış miktarını ayarlamak içinde kullanılmaktadır. Pinch vana ( valve) çeşitli sektörlerde eslastik vana – kıstırma vanası veya sıkıştırma vanası olarak isimlendirilir.
Pinch vanalar iki farklı yöntem ile tahrik edilmektedir.
- Basınçlı bir akışkan ile / Hava veya azot ile
- Mekanik bir kol vasıtası ile.
Elastik – kıstırma vanaları yığın haldeki katı malzemelerin, hava – katı malzeme karışımlarının ve sıvı akışkan malzemelerin akışını alüminyum veya paslanmaz döküm gövde içerisine yerleştirilen elastik – kauçuk bir boru ile kontrol etmektedir. Kauçuk boru ile gövde arasında basınçlı hava boşluğu bulunmaktadır. Malzeme akışını kesmek için basınçlı hava boşluğa verilir ve basınçlı havanın etkisi ile kauçuk boruy sıkıştırılır, kauçuk boru esnek yapısı sayesinde cidardan merkeze doğru kısrıtırlır.
Bu işlem pinch vananın içinden geçen malzemenin akışı keser. Malzeme akışı serbest bırakılmak istenildiğinde, basınçlı hava gövde ve kauçuk boru arasından tahliye edilir. Kauçuk borunun esnek yapısı sayesinde merkezden cidarlara doğru açılır. Elastik – pinch vana geometrik yapısı gereği boru hattında veya akışkan kanalda kesit daralması veya kesit faklılıkları oluşturmadığından dolayı, basınç kayıpları ve malzeme birikmesi meydana gelmez. Esnek boru yapısı gereği tamamen kapandığından dolayı, malzeme akışı %100 sızdırmazlık ile engellenmektedir.
Pinch – elastik vanalar çalışma bölgesi, içerisinden geçen toz, granül, tanecik ve pelet formundaki malzemeler, çalışma sıcaklığı, aşıncırıcılık, kapasite, sızdırmazlık uygumalarına göre; pik döküm, alümiyum enjeksiyon döküm, paslanmaz çelik döküm olarak imal edilmektedirler.
Pinch – Elastik – Kıstırma Vanası Faydaları
- Düzgün – pürüzsüz bir iç yüzey ve çap farklılıkları olmamasından dolayı, malzeme birikme problemine sebebiyet vermez. Buda boru hattlarında oluşabilecek kirlikliklerin (kontaminasyon) önüne geçmektedir.
- Hafif ve kompakt tasarım, hafif ve taşınması kolay
- Standart veya gıda uygulamaları için uygun nitelikte sızdırmazlık elemanları – contaları
- Sınırlı sayıda komponent (aparat) sayesinde kolay bakım ve düşük işçilik maliyetleri
- Pnömatik basınçlı hava – azot ve mekanik kol ile tahrik edilme seçenekleri
- Pnömatik aktüatörlere yön vermek için 12 VDC – 24VDC veya 220 VAC selenoid valf, numer valf ile değişik voltajlarda kontrol edilebilme kolaylığı
- AISI ve DIN flanş bağlantı standart ve normlarında tasarım ve imalat seçenekleri,
- Sıvı ve gaz akışkan proseslerinde kullanılabilirlik
DPPV Elastik – Pinch – Kıstırma Vana Kullanım Alanları
Çimento, farin, alçı, sönmüş – sönmemiş kireç, kum, RDF, şeker, buğday – mısır unu, nişasta, tuz, kakao, süt tozu, ağartma toprağı, baharat, polivinil klorür (PVC), polietilen (PE), polipropilen (PP), yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), kalsit (kalsiyum karbonat), polistiren (PS), ABS, polikarbonat(PC), Poliasetal (POM), poliamid (naylon), termoplastik poliüretan (TPU), masterbatch katkılar, aktif karbon, kömür tozu, uçucu kül, kurutulmuş çamur gibi enerji sektöründe kullanılan toz ve granül haldeki hammadde ve atıkların,
Buğday, mısır, arpa, yulaf, mısır cipsi, toz – taneli ve pelet formunda küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvan yem ve yem katkı malzemeleri, barit, kaolin, feldspat, bentonit, talk, dolamit, sodyum sülfat, silis kumu, kuvartz vb gibi mikronize maden hammaddeleri, fasulye, nohut, bakla, mercimek, buğday, bulgur, fındık, fıstık, çekirdek gibi tarım ürünleri, yonca, fiğ, mısır, pancar, karpuz, kavun, ay çekirdeği gibi zirai tohumların işlendiği fabrika, işletme ve tesislerde kullanılmaktadır.
- Pnömatik – havalı yöntem ile dolumu yapılan silolar, bunkerler, hooperlerin giriş hatlarında yığın – dökme haldeki malzemenin akışını kesmek, yol vermek, dozajlamak,
- Silobas ile dolumu yapılan siloların, dolum borusu üzerinde malzeme akışını bloke etmek – kesmek. Bu sayede silonun emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak.
- Vakum – emiş yöntemi ile taşıma yapılan pnömatik – havalı taşıma sistemlerinde malzeme akışını kesmek,
- Seramik sanayi – endüstrisinde dökme katı malzeme – çamur vb akışkanların akışını kesmek için,
- Çevre teknolojisinde, atık su, toz, çamur vb malzemeleri bloke etmek için
- Ticari araçlar ( silobas – linerbag, tanker vb)
- İnşaat – Çimento Sanayi, çimento, beton, kum, çakıl, alçı, harç vb malzemelerin kışını kesmek için,
- Dozajlama ve tatım sistemlerinde katkı hammaddeleri, boya ve boya hammaddeleri kontrol etmek için,
- Su arıtma tesislerinde, kireç- kireç sütü, aktif karbon ve solüsyonları gibi yıpın halinde katı maddelerin ve sıvı karışımların akışını kontrol etmek ve
- Demir çelik, hazır beton, yapı kimyasalları, enerji üretim, mikronize maden, gıda, ilaç, kimya, tarım, ziraat, tohum işleme, cam, kağıt işleme, hayvan yemi, çay sanayi, ağaç ve ahşap işleme, temiz su ve atık su tesislerinde yığın ve dökme malzemelerin akışını kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.